|  Partners  
|  Bulgaria  
|    
 

За да виждате този флаш Ви е нужен
Adobe Flash Player версия 6 или по-висока!

Get Adobe Flash player

BULGARIA HOLIDAYS HOTELS & RESORTS
Property Management Bölümü
Konferanslar ve etkinlikler
Spor Faaliyetleri
Taşıma
Galeri

Haberler ve etkinlikler
haber arsiviDOVIZ KURLARI


arama:
startBulgaria


Bulgaria


Банско

Банско не е само красив малък град, който посещавате, Банско е различен от всички градчета, които сте виждали. Няма другаде такива порти и зидове от валчести камъни, такива мъжки песни и такива женски фустани. Не ще чуете другаде толкова напевен говор, не ще вкусите по-благи ястия от тукашните. За виното да не говорим - отлежалото в Банско вино е елексир за душата.

Как и кога това селище е кривнало от общото течение на живота и е избрало свой път на развитие, никой не дава задоволителен отговор. Необичайна е и околната природа, а може би тя крие част от този отговор. Заобиколен с венец от три планини, с многобройни реки, с тучни ливади и гигантски орехи в полето - пейзажът е оригинално творение на природата, а не подобие на Алпите или Кавказките планини. Името на Банско се асоциира с величествената планина Пирин, с каменни къщи и прекрасни писти. И все пак това градче не е само красив пейзаж, а своеобразна част от българския дух..

От идването на първите заселници в подножието на Пирин, по преценка на археолозите, ни делят 3500 години. Дебел пласт пръст и гори покриват завинаги следите им. Снежни стихии, усои и скалисти върхове са калявали местните скотовъди и децата им в издържливост, жертвеготовност и аскетизъм. За тях това място е било сурово, но и свещено. Планината се е превръщала в мит, който се е предавал по наследство като бащин имот.

С дръзки наказателни операции по време на робството жителите на Банско си спечелват име на непокорни и неподвластни. Но славата на Банско не е в битките, колкото и те да са обвеяни с храброст. Гордостта на Банско и неговата национална заслуга са книжнината, архитектурата, изкуствата и занаятите, развити през последните 300 години. Старо Банско е най-добра представа за епохата на Възраждането. Къщи-крепости с каменно ядро, с дълги стрехи от черна мура, грамадни зидове и тесни каменни улички навяват чувство на тайнственост и непристъпност. Този архитектурен стил достига пълен разцвет през Възраждането.

Най-ранните къщи - Хадживълчевата, Хаджирусковата и Веляновата са най-укрепени и защитени с вътрешни скривалища и бойници. Големи дворове с колиби и струговани парапети на чардаците създават атмосфера на спокойствие и вечност. Зад дебелите стени и пламтящите огнища мразовитите дни минават незабелязано, а летните жеги достигат едва-едва до чардаците.

През втората половина на XX век Банско се обновява с впечетляваща бързина и дълбочина. Като малко градче то дръзвза да бъде домакин на етап от европейска купа по ски. Още тогава градът избира туризма като основно препитание и без да засенчва други иска и в тази сфера да има национално и европейско значение.

В празнични дни десет-хилядно Банско нараства двойно, залято от млади компании и семейни двойки, от хиляди наши и чужди любители на белия спорт. Вечер този човешки поток потъва в 120 кръчми и механи, където вкусни специалитети, отлежали вина, певци и гайди още повече повдигат настроението, за да е весел празникът, а споменът да незабравим.

 

Разлог

Разложката котловина, разположена между три планини, представлява невероятна панорама от високи била, издигащи се отвесно над плодородните ниви. Старинният квартал "Вароша" демонстрира как е изглеждал градът през късния 19 век, а Историческият музей дава представа за бита на хората от същия период.
Bilgi ve rezervasyon formu

tum teklifler »    

 
  www.bulgariaholidays-bg.com © 2024 България Холидейз. Всички права запазени.

дизайн и програмиране:
УебДизайн Професионалистите се отличават
 
eXTReMe Tracker